I Levende Legekultur samarbejder Gerlev med kommuner om at få mere leg ind i hverdagen i skoler og daginstitutioner. En uge hvert år gør vi noget ekstra ud af at synliggøre leg og få legen ud i byrummet i de fire samarbejdskommuner, så borgerne bogstaveligt talt falder over balance-bomme, bolde, og stylter. Vi rigger til med en midlertidig legeplads på havnen til en uges ”Leg på kaj”, hvor Legeskibet ankommer og udgør basen for legematroserne, der sørger godt for gæsterne.
Midt i september lagde Legeskibet til i Helsingør. Det blev en solskinsrig uge med leg og sejlture for børn, unge og voksne. Foran Kulturværftet og med Kronborg Slot som nærmeste nabo fik vi bygget det midlertidige legeområde, og hver dag fik legematroserne besøg af børn fra børnehaver og skoler.
Uanset vejret
Begivenhederne stod i kø. Èn dag med sol og let vind og den skønneste sejltur på Øresund med repræsentanter for skolernes elevråd. Spændende samtaler med de unge om medbestemmelse og muligheden for at sætte aktiviteter for unge i gang. Dagen efter var det regn og storm, og flere af legeredskaberne blæste i havnen, så vi måtte ud om natten og fiske dem op.
Legen holder heldigvis ikke pause, selvom vi bor i et land med uforudsigeligt vejr.
Mørkeleg
Fredag aften var det Kulturnat i byen. Legeskibet blev pyntet op med lyskæder, og der blev leget og spillet spil på kajen, selvom det til sidst blev så mørkt, så det var svært at se, hvem man egentligt legede med.
“Gæsterne stod med deres mobiltelefoner og lyste op, mens de legede med træspil, klatrede på klatrevæggen eller balancerede på stylter. Det var legekultur i aftenmørket”, siger projektleder Frank Ytting Lambert.
Senere lagde Legeskibet dæk til masser af gæster, der fik den allerbedste udsigt til Kulturnattens afsluttende, flotte festfyrværkeri over havnen.
Om indsatsen Levende Legekultur
Levende Legekultur er et 5-årigt partnerskab med Lauritzen Fonden, hvor Gerlev Center for Leg og Bevægelse i samarbejde med udvalgte kommuner arbejder for at legen bliver en større og mere naturlig del af borgernes hverdag. Det gør vi helt lavpraktisk ved at lege med børn, unge og voksne. Ved at skabe tid og plads til leg og ved at forholde os til, hvad der sker ved mennesker, der leger sammen.
Vi undersøger legen og legens muligheder med en legeforsker, og vi opsamler viden om, hvordan man bedst forankrer legen i hverdagen. Vi kalder det Levende Legekultur.