Hvilken konsekvens har det, når børn leger mindre frit? Kristeligt Dagblad tager problemstillingen op, i et interview med projektleder Frank Lambert. Det kom der en forsideartikel ud af som du kan læse her.
(OBS! Bemærk betalingsmur)
Nedenfor deler vi uddrag af artiklen.
Der er sket en markant ændring af børns leg de seneste årtier. Deres leg er hverken lige så fri eller fysisk som tidligere. Det fremgår af en ny undersøgelse blandt 1000 familier foretaget af projektet Levende Legekultur.
Projektleder Frank Lambert understreger at undersøgelsen Leg i Familien er den første af sin art i Danmark.
Læs mere om undersøgelsen Leg i Familien her
Digitaliseringen er rykket ind i børneværelset
"Derfor er det svært at sige om der bliver leget mindre. Men legekulturen har forandret sig, så meget leg er rykket ind bag en skærm og er blevet meget mere stillesiddende. Børn leger med andre, fordi de har koblet sig på spil på computeren. Men de er indre fysisk sammen med andre børn. Vi kan også se at trivsel og fysisk leg hænger sammen. I familier hvor der leget frit og meget, vurderer forældrene at deres børn trives bedre end i familier hvor der leges mindre" siger Frank
Det handler om balance
I artiklen inddrages også Helle Marie Skovbjerg (der i øvrigt modtog Jørn Møllers Legepris 2023 ved Legekonferencen den 23. november)
"Mange computerspil har store kvaliteter som legeredskab. Men på samme måde som det ikke er godt hvis børn kun præsenteres for leverpostej, så er det heller ikke godt hvis børn kun spiller computerspil." konstaterer hun i artiklen
Frank har et bud på, hvordan balancen kan opnås.
"I Levende Legekultur forsøger vi at inspirere skoler og institutioner til at lade legen være en kerneydelse, som skemalægges. Det samme kan man gøre i familien, og for eksempel aftale at der skal afsættes tre timer hver lørdag formiddag til leg i skoven.
Tak til Kristeligt Dagblad og journalist Britta Søndergaard for at løfte debatten.