Hashøjskolen i Slots Bjergby på Sjælland er en ”bevægelsesskole”, som i mange år har samarbejdet med Gerlev om leg og bevægelse. I indsatsen Moving Youth skal lærere og elever på 5.- 6. årgang undervises i dét, Gerlev kalder Move Lab, som er en måde at bevæge sig på, der ikke ligner nogen idrætsdiscipliner.
Lærerne leger først
En af de øvelser, der får kroppen på gled uden krav om store forberedelser eller pladshensyn, er ”Drop Sticks” – en helt ny øvelse for Mille og Tobias, som er idrætslærere på skolen og ellers vant til at finde på kreative aktiviteter. De er med i Move Lab for at ruste værktøjskassen til mere bevægelse på nye måder.
Martin Kallesøe, underviser på Gerlev Idrætshøjskole, forklarer her, hvordan du sætter legen i gang:
"Gå sammen to og to. Den ene holder to pinde frem foran sig (her var det afklippede tynde hyldegrene, men spisepinde kan også bruges). Slip pindene en af gangen, mens partneren ”snapper” ud og griber dem.”
Stop, mens legen er god
Legen ser simpel ud, men det er svært og bringer smilene frem med det samme.
“Man kan gøre øvelsen lettere og sværere for sin partner ved at flytte pindene længere fra hinanden eller ved at begynde at bevæge sig rundt og frem og tilbage”, siger Martin Kallesøe.
Og hvornår er man så færdig med den leg? Svaret er ganske enkelt ifølge Martin Kallesøe:
“Når den ikke er sjov mere. Legen har intet andet formål, end at være sjov. Legen udvikles, mens den sker, så partnerne hele tiden oplever en tilpas udfordring, hvor det hverken er for let eller svært.”
Både Tobias og Mille er enige om, at det er en rigtig god øvelse – både til kollegerne og til eleverne. De hæfter sig ved følgende:
- Den er hurtig at sætte i gang
- Den kan laves inde i klassen eller udenfor i gården
- Den giver sved på panden og smil på læben
- Alle er vindere
Om Moving Youth
Projektet, der er støttet af Novo Nordisk fonden, vil skabe en ny bevægelseskultur – en movement culture, for og med de 11-15-årige ved hjælp af bevægelsestilbud med fokus på sjov og fællesskab.