Legekultur & Lovkrav
Leg er en folkeret, og for første gang lovfæstes børns ret til leg i daginstitutioner med dagtilbudsloven i 2018. Leg er grundlæggende og loven slår fast at leg, væren i nuet, social dannelse, nysgerrighed og det legende udgør læring, der vigtigere end læring med tal og bogstaver.
Et grundlæggende fokus på legekultur både i daginstitutioner og folkeskoler kan være med til at opfylde politiske lovkrav om leg, bevægelse, inklusion og det dannede menneske.
De følgende fem politiske vedtagelser for daginstitutioner og folkeskoler uddyber hvordan en styrket indsats for legekulturen kan være med til at opfylde de politiske målsætninger:
Levende Legekulturs pædagogiske målsætninger er at gøre leg til daginstitutioners DNA. Det skal ske ved at styrke medarbejdernes legekompetencer og legemod sammen med børnene, fokus på inklusion af børn ved at invitere til leg uanset forudsætninger samt styrke rammerne for leg i hverdagen. Udviklingsforløb i daginstitutionen veksler mellem løbende ny viden og praksis erfaring for medarbejdere, og giver konkret inspiration til at lade leg, bevægelse og børnefællesskaber være udgangspunkt for den styrkede pædagogiske læreplan.
I Levende Legekultur er der fokus på dannelse og glæde gennem leg, fordi vi mener, at legens kvaliteter gør os til dannede mennesker og at glade børn lærer bedre. Derfor skal legen leve på de danske folkeskoler.
At styrke en legekultur i folkeskolen kræver:
- Ledelsesmæssig opbakning til leg i hverdagen
- Lærere og pædagoger anvender leg og forstår legens betydning for social trivsel og det gode læringsmiljø
- Skolens struktur muliggør tid og rum til leg.
Det kræver at skolerne prioriterer leg og at der er plads til at lærere og pædagoger kan eksperimenterer med leg sammen med deres elever. Når leg bliver en naturlig del af dagligdagen handler det ikke om at opfylde krav om mere bevægelse, men en grundlæggende forståelse af at leg er til gavn for bevægelse, læring og det gode fællesskab i klassen.
En levende legekultur understøtter den understøttende undervisning og er en god mulighed for at tænke leg og bevægelse ind som en tilgang til at styrke trivsel og fællesskab for den enkelte klasse. I den understøttende undervisning er der tid og mulighed for at tage legen ind på niveau med faglig undervisning.
Inklusion handler om at skabe et miljø, der fremmer trivsel og deltagelse for alle børn og unge i fællesskaber uanset forudsætninger. Når vi udvikler inkluderende fællesskaber handler det om at skabe lige muligheder for at deltage i fælles aktiviteter. Leg er en eminent aktivitet til at inkludere alle – for i legen er alle lige. Det handler ikke om at komme først, være den hurtigste eller smarteste, men det handler om at være med, fordi det er sjovt. Levende Legekultur skal inspirere voksne til at styrke inkluderende legemiljøer med inspiration til lege, hvor alle kan deltage uanset baggrund og forudsætninger. Fælleskab omkring legen er med til at styrke trivsel og samhørighed med resten af klassen og er givne i undervisningsøjemed.
LEVENDE LEGEKULTUR
Gerlev Center for Leg & Bevægelse
Projektleder
Rasmus E. Casper
(+45) 5857 0931
info@levendelegekultur.dk
Gerlev Idrætshøjskole
Skælskør Landevej 28
4200 Slagelse
(+45) 5858 4065
gerlev@gerlev.dk
TILMELD NYHEDSBREV
LEVENDE LEGEKULTUR
Gerlev Idrætshøjskole
Projektleder
Rasmus E. Casper
(+45) 5857 0931
info@legeskibet.dk
LAURITZEN FONDEN
Tranegårdsvej 20
2900 Hellerup
(+45) 3396 8425
lf@lauritzenfonden.com
GERLEV IDRÆTSHØJSKOLE
Center for leg & bevægelse
Skælskør Landevej 28
4200 Slagelse
(+45) 5858 4065
gerlev@gerlev.dk
TILMELD NYHEDSBREV